Podczas ciąży miałam okropny problem z zaparciami, jednakże nie chciałam w żaden sposób szprycować się tabletkami lub pić cokolwiek przeczyszczającego. Na początku jadłam słynne jogurty mające na celu ułatwić mi wypróżnianie, lecz jak się okazało to nie one miały na mnie najlepszy wpływ.

Przepyszne domowe jogurty

domowy jogurtDługo szukałam rozwiązania swojego problemu. Oczywiście przyjmowanie jakichkolwiek tabletek nie wchodziło w rachubę, więc musiałam znaleźć jak najzdrowszy sposób na to, aby wszystko wróciło do normy. Zaczęłam czytać różne artykuły i niemalże wszędzie polecano zrobić swój własny domowy jogurt. Nigdy takiego czegoś nie robiłam, ale przepis był prostszy niż na popisową jajecznicę dlatego wiedząc, że nic nie tracę postanowiłam przetestować działanie domowego jogurtu. Mleko należało pasteryzować, aby wyeliminować z niego niechciane kultury bakterii, następnie dodać do niego starter, czyli zakupione przez nas kultury bakterii, wymieszać i przelać do garnka i odstawić na około sześć godzin. To oczywiście uproszczony opis całego procesu niemniej nie trudno znaleźć w internecie pełen przepis na domowy jogurt. Smak takiego jogurtu nieco różnił się od tych, które mamy dostępne na półkach sklepowych, ale co ciekawe bardzo mi posmakował choć wcześniej uważałam jogurty za coś mało cieszącego podniebienie. Jogurt stał się moim śniadaniem, a także wieczorną lekką kolacją, lecz to co najważniejsze wszystko co czytałam potwierdziło się w stu procentach. 

Nie tylko przestałam mieć problem z zaparciami, ale można nawet rzec, że wszystko w tej kwestii chodzi u mnie teraz jak w zegarku, choć nigdy wcześniej tak dobrze nie pracowały moje jelita. Poza tym jedzenie jogurtu domowego wzmacnia również naszą odporność, a tym samym odporność naszego jeszcze nienarodzonego bobasa. 

Kategorie: Ciało